ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ RESTART ΤΗΣ ELDORADO

 

07_skouries_anaptiksiΑρχές του 2016. Η EldoradoGold ανακοίνωνε δια στόματος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, Πολ Ράιτ πως θα αναστείλει την δραστηριότητα της στις Σκουριές , πως θέτει σε διαθεσιμότητα τους εργαζομένους και προειδοποιούσε ακόμη και με οριστική αποχώρηση από την Ελλάδα.

Αιτία οι εχθροπραξίες των Καναδών με το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο προχώρησε μέχρι και σε ανάκληση αδειών και επιβολή προστίμων στην Ελληνικός Χρυσός, αρνούμενο να δώσει τις εγκρίσεις των απαιτούμενων αδειών για να προχωρήσει η επένδυση.

Οκτώ περίπου μήνες μετά, το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον καναδικό όμιλο φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί. Η έγκριση των αδειών για το έργο της Ολυμπιάδας την άνοιξη, αλλά και η μετέπειτα πρόσφατη έγκριση του τροποποιητικού συμπληρωματικού τεύχους της τεχνικής μελέτης της εταιρίας για το έργο στις Σκουριές αποτέλεσαν δείγματα πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και η κυβέρνηση έριξαν τους… τόνους υψώνοντας λευκή σημαία. Κίνηση που ερμηνεύτηκε ως «κατάπαυση του πυρός»–προσωρινή ή μόνιμη αναρωτιούνται ακόμα και σήμερα επιχειρηματικοί κύκλοι– λόγω του ότι απέναντι τους βρέθηκε το ΣτΕ με 16 αποφάσεις υπέρ της μεγάλης επένδυσης ύψους 1 δισ. δολ. στον εγχώριο ορυκτό πλούτο και επειδή ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ταυτιστεί η κυβέρνηση με το ότι στέλνει 2.000 εργαζομένους στην ανεργία σε περίπτωση που έφευγε η Eldorado από τη χώρα μας οριστικά, ούτε και ήθελε να στείλει αρνητικά μηνύματα σε δυνάμει νέους ενδιαφερόμενους διεθνείς επενδυτές.

Σήμερα η Eldorado Gold έχει επιστρέψει στις δραστηριότητές της στη Βορειοανατολική Χαλκιδική προσπαθώντας να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και να βρει την κάθαρση μετά την πολύμηνη περιπέτεια. Η επαναπρόσληψη των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας και η ανανέωση των συνεργασιών με υπεργολάβους συνεχίστηκε και μέσα στον Αύγουστο στο εργοτάξιο στις Σκουριές. Οι εργασίες βέβαια στη συγκεκριμένη περιοχή προχωρούν με βραδείς ρυθμούς, καθώς παραμένουν ορισμένες εκκρεμότητες. Αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται εργασίες, όπως θεμελιώσεις και έργα για τη βελτίωση της οδικής πρόσβασης στην μεταλλουργική μονάδα που θα κατασκευαστεί. Πρόκειται για μέρος ενός συνολικού επενδυτικού σχεδίου 345 εκατ. δολ. που υλοποιεί η καναδική πολυεθνική στην περιοχή. Για το έργο στις Σκουριές το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς επενδύθηκαν 5,9 εκ. δολ. Στην περιοχή η θυγατρική Ελληνικός Χρυσός, σχεδιάζει τη συνδυαστική υλοποίηση επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης: η πρώτη θα διαρκέσει επτά χρόνια και η δεύτερη, κατά την οποία θα γίνει η απόληψη των 2/3 του κοιτάσματος, θα έχει διάρκεια 21 χρόνια.

Η Ολυμπιάδα

Μετά την έγκριση της άδειας εγκατάστασης του νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού (έργου προϋπολογισμού 36,5 εκατ. ευρώ) στην Ολυμπιάδα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της επένδυσης που περιελάμβανε εργασίες περιβαλλοντικής αποκατάστασης και αναβάθμισης της μονάδας και κατεργασίας των αποθέσεων, η επένδυση περνά στην επόμενη φάση. Αυτή περιλαμβάνει την κατεργασία μεταλλεύματος με σκοπό την παραγωγή συμπυκνωμάτων μολύβδου αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού. Στόχος της εταιρίας εί ναι να ξεκινήσει η παραγωγή του μεταλλεύματος –385.000 τόνοι σε ετήσια βάση– το πρώτο τρίμηνο του 2017. Κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς η εταιρεία επένδυσε για το έργο της Ολυμπιάδας περίπου 30 εκατ. δολ. και εκτιμά ότι η δραστηριότητα εκεί θα της αποφέρει έσοδα 40 εκ. δολ. το 2016, 140 εκατ. το διάστημα 2017-2019 και 154 εκ. το 2020.

Μετά τον πόλεμο με την κυβέρνηση και την περιπέτεια, η… λύτρωση

Κρυμμένη αξία στο… χρυσάφι των Καναδώνβλέπει Η GoldmanSachs που αναβάθμισε τη μετοχή, παρά το γεγονός ότι το β’ τρίμηνο του 2016 η εταιρία παρουσίασε ζημίες περίπου 330 εκ. δολ. από 199 εκ. το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ο αμερικανικός οίκος θεωρεί ότι το ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων σε συνδυασμό με την υπο-απόδοση σε σύγκριση με άλλους παίκτες του ίδιου κλάδου αποτελούν ισχυρά χαρτιά για τον καναδικό όμιλο και οι αναλυτές προβλέπουν βελτίωση των αναπροσαρμοσμένων ταμειακών ροών κατά 60% ως το 2018. Αυτά συν και άλλοι παράγοντες, όπως τα πωλητήρια στην Κίνα που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα κατά 900 εκ. ευρώ και η επανεκκίνηση των έργων σε Σκουριές Ολυμπιάδα εκτιμάται πως θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας αλλά και στο ταμπλό . Πάντως, συνολικά από τον Ιανουάριο του 2016 η μετοχή της Eldorado ενισχύθηκε κατά 54,5%. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η GoldmanSachs αναβάθμισε τη μετοχή από neutral σε buy προ ημερών δίνοντας τιμή στόχο στα 5 δολ.

Το ρίσκο στην Τουρκία και τα πωλητήρια στην Κίνα

Μπορεί στην Ελλάδα οι επενδύσεις της Eldorado Gold να έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση, όμως, μεγάλο αγκάθι για τους Καναδούς αποτέλεσε πριν από λίγο καιρό το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, όπου δραστηριοποιούνται με δύο ενεργά μεταλλεία, ενώ το βάρος τους έχει πέσει και στα πωλητήρια των μεταλλευτικών τους έργων στην Κίνα με σκοπό να ενισχύσουν τα κεφάλαιό τους. Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή της Eldorado δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από τις ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία υποχωρώντας κατά 14% από τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με τους αναλυτές. Και αυτό καθότι το ρευστό τοπίο για την επόμενη μέρα στη γειτονική χώρα δημιούργησε αβεβαιότητα στους επενδυτές. Όμως, σύμφωνα με την διοίκηση της Eldorado η κρίση στην Τουρκία μπορεί να ξεπεραστεί, και θεωρεί πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην παρουσία της εκεί. Από την άλλη πλευρά έχει επικεντρωθεί στα πωλητήρια στην Κίνα που θα αποφέρουν στον καναδικό όμιλο 900 εκ. δολ. σε μετρητά. Το μεγαλύτερο μέρος των νέων κεφαλαίων θα διατεθούν για την προώθηση των εν εξελίξει έργων του ομίλου στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα έργα στην Ελλάδα. Η πώληση των δραστηριοτήτων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016.

ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 02/09/2016]