Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΕ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΝΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ

softexΕπενδυμένο κεφάλαιο 2 δισ. ευρώ χάθηκε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, ως αποτέλεσμα της τραγικής για τη χώρα ανικανότητα της κυβέρνησης. Για την ακρίβεια, το κεφάλαιο αυτό χάθηκε εντός μόλις τεσσάρων ημερών αν αναλογιστούμε ότι από τις 11 έως τις 14 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν λουκέτα σε Bacardi Hellas και Softex και το πέρασμα της ελληνικής Chiquita στην ολλανδική θυγατρική. Αυτά παρέα με τις απίστευτες παλινωδίες σε ό,τι αφορά στην επένδυση στις Σκουριές. Κι αν η Ελλάδα ήταν μια χώρα σε ακμή και ανάπτυξη, ενδεχομένως αυτή η απώλεια να ήταν αμελητέα. Είναι όμως δυνατόν να χάνονται τόσα κεφάλαια και περί τις 5 000 άμεσες και έμμεσες θέσε εργασίας όταν η Ελλάδα αναζητά μια σταγόνα βροχής μέσα στην επενδυτική έρημο; Όλοι θυμούνται τκ δηλώσει του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη προσέλκυσα ξένων κεφαλαίων…

Σκούριασε η επένδυση στη Χαλκιδική

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, με επαγγελματική πείρα από δύο προσωπικά λουκέτα (έκλεισε μια καφετέρια -σαντουϊτσάδικο που διατηρούσε και μια εταιρεία αδυνατίσματος) φαίνεται ότι δεν κατανόησε την αξία επένδυσης 1,5 δισ. ευρώ στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Επιλέγοντας να αντιπολιτευτεί τους Καναδούς επενδυτές της Eldorado Gold, ακολούθησε τον δρόμο της πόλωσης ξεχνώντας ότι η χώρα μας δίνει κακό διεθνές μήνυμα με την επίθεση κατά ενός μεγάλου παγκόσμιας εμβέλειας γκρουπ. Όταν ο κ. Πολ Ράιτ μάλιστα, ο Καναδός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, φτάνει να μιλά για αρρωστημένα πολιτικά παιχνίδια, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πού έχει φτάσει η αντιπαράθεση. Βέβαια η καναδική επένδυση συνάντησε από την αρχή προβλήματα. Η Eldorado ήρθε σε επαφή με τη χώρα μας το 2011 όταν ενδιαφέρθηκε για την Ελληνικός Χρυσός. Μια σειρά τεχνικών ζητημάτων πάγωνε κάθε σκέψη εισόδου τους, όμως τελικά η επένδυση έγινε. Το πρόβλημα με τις Σκουριές και τις εκεί δραστηριότητες όμως ξεκίνησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ τούς είχε υποσχεθεί ανεμπόδιστη ανάπτυξη και των δύο μεταλλευτικών πεδίων (στη Χαλκιδική και στο Πέραμα της Θράκης), όμως οι αρμόδιοι υπουργοί αρνούνταν να πάρουν την ευθύνη. Για να είμαστε ακριβείς, το κλίμα χάλασαν οι επιθέσεις πολιτικά οργανωμένων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ενταγμένοι στο κλίμα «αγανάκτησης», και προφανώς υποβοηθούμενοι από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, έστησαν ένα πρωτόγνωρο «αντάρτικο» στη Χαλκιδική απειλώντας θεούς, δαίμονες και στελέχη της πολυεθνικής. Με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, αν αναλογιστεί κανείς πως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τότε ήταν ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ο κ. Γιώργος Σταθάκης ως συμμετέχων υπουργός δεν έπαιρνε την ευθύνη ή δεν φρόντιζε για επαφές με τους επενδυτές. Κύκλοι της εταιρείας ωστόσο ανέφεραν ότι ο κ. Λαφαζάνης, αν και γενικότερα εχθρικός προς τους επενδυτές, δεν ήταν τόσο κάθετος όσο εμφανίζεται σήμερα ο κ. Σκουρλέτης. Κι αυτό διότι κατανοούσε το πρόβλημα που θα δημιουργούνταν στην εικόνα της κυβέρνησης από την επίθεση σε 1.500 θέσεις εργασίας. Με επιβολή προστίμων, αδιαφορία και συνεχείς εμπλοκές στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών, η νυν ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να στείλει αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές και να ικανοποιήσει το κομματικό- οικολογικό της ακροατήριο. Μέχρι και η Αρχαιολογική Υπηρεσία αναμείχθηκε στο θέμα επειδή βρέθηκε ένα αρχαίο μακεδονικό καμίνι για να μπλοκαριστεί η πορεία εργασιών της καναδικής επιχείρησης. Τότε ήταν που οι μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι που έχουν τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια στην Eldorado Gold απαίτησαν παρέμβαση από τον κ. Ράιτ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Fidelity, BlackRock και καναδικά funds, τα οποία υποτίθεται ότι η Ελλάδα θέλει να έρθουν να επενδύσουν, έχουν τοποθετηθεί στην εταιρεία.

Πάντως η πρεσβεία του Καναδά στη χώρα μας έχει εξοργιστεί με τη στάση Σκουρλέτη σε τέτοιον βαθμό ώστε να απειλεί ακόμα και με πλήρες πάγωμα των διμερών οικονομικών σχέσεων. Χαρακτηριστική εξάλλου είναι η αδιαφορία της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη για μία ακόμη καναδική επένδυση, αυτή του Ελληνοκαναδού Πίτερ Ηλιόπουλου στη Σπάρτη, ο οποίος επιδιώκει να φτιάξει ξενοδοχειακό συγκρότημα εφάμιλλο με το Costa Navarino . Μάλιστα ο νέος πρέσβης του Καναδά διαμήνυσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το ποτήρι έχει ξεχειλίσει και πως αν δεν προωθηθεί η επένδυση Ηλιόπουλου οι ελληνοκαναδικές σχέσεις θα κλονιστούν σοβαρά . Πώς όμως μπορεί να αισιοδοξεί ο πρέσβης όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τους «οικολόγους» της περιοχής της Ιερισσού και όχι τους επενδυτές;

[ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ _ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ,  Του Δημήτρη Μαρκόπουλου 24/01/2016]