ΣΤΡΟΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΛΟΣΣΩΝ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας ενέργειας παγκοσμίως επιστρέφουν στα μέταλλα, χρόνια αφότου «κάηκαν» στις διαβόητα δύσκολες αγορές, αναφέρει το Bloomberg.

Η Vitol Group, η Gunvor Group και η Mercuria Energy Group είναι μεταξύ των εμπόρων που δημιουργούν τις ομάδες τους για τα μέταλλα, καθώς επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια που προέκυψαν από τα κέρδη ρεκόρ.

Η στροφή αυτή έρχεται καθώς οι προβλέψεις γίνονται όλο και πιο ανοδικές για τον χαλκό, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα, όπου οι από καιρό αναμενόμενες ελλείψεις στην παραγωγή αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά. Πολλοί οίκοι εμπορευμάτων βλέπουν επίσης ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της χρήσης των μετάλλων και των αγορών ενέργειας – ένας άλλος τομέας ανάπτυξης για τους εμπόρους.

Οι ενεργειακοί γίγαντες εισέρχονται σε έναν τομέα που έχει αποδειχθεί δύσκολος στο εμπόριο στο παρελθόν και που κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από δύο παίκτες: Glencore Plc και Trafigura Group. Η άφιξή τους θα μπορούσε να προκαλέσει τους μικρότερης κλίμακας εμπόρους μετάλλων, οι οποίοι αγωνίστηκαν να βγάλουν κέρδη τα τελευταία χρόνια, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού περιόρισαν τη ζήτηση από τους κατασκευαστές.

«Για τους εμπόρους πετρελαίου, υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία ενεργειακής μετάβασης, αλλά έχουν επίσης τα μετρητά για να πάρουν σημαντικές θέσεις», δήλωσε ο Kristofer Tremaine, διευθύνων σύμβουλος της Kimura Capital, δανειστή του τομέα των εμπορευμάτων. «Πολλοί έμποροι μετάλλων θα πρέπει να ανησυχούν – πρόκειται να χάσουν μεγάλο μερίδιο αγοράς».

Μεγάλα σχέδια – Η ενεργειακή μετάβαση περνάει από μέταλλα

Τα πρώτα σημάδια είναι ότι οι νέοι παίκτες στοιχηματίζουν με τους μεγαλύτερους όγκους που ταιριάζουν καλά στα μεγάλης κλίμακας δίκτυα μεταφορών των εταιρειών που μεταφέρουν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Εκτός από τον έμπορο παραγώγων Woody Zhang, η Gunvor προσέλκυσε πρόσφατα τον Paolo Cabrejos, πρώην της Traxys, και τον Michael Gerard, πρώην της IXM, για να δημιουργήσει μια επιχείρηση εμπορίας συμπυκνωμάτων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια ομάδα εμπόρων που επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στο αλουμίνιο και την οποία προσέλαβε στα τέλη του περασμένου έτους.

«Ως εταιρεία, αυτό που πραγματικά κάνουμε είναι να συνεχίσουμε τη βαθιά μας εμπλοκή στις αγορές ενέργειας», δήλωσε ο Ivan Petev, παγκόσμιος επικεφαλής των βασικών μετάλλων στην Gunvor. «Η ενεργειακή μετάβαση περνάει μέσα από τα μέταλλα – δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς τα μέταλλα».

Η Vitol εστιάζει επίσης αρχικά στο αλουμίνιο, με τους Μπέντζαμιν Σίφορντ και Γουίλιαμ Γκάινερ να είναι έτοιμοι να ενταχθούν από τη Mercuria. Ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο έχει επίσης προσλάβει έναν βετεράνο του σιδηρομεταλλεύματος για να εμπορεύεται αυτή τη χάρτινη αγορά.

«Οι μεγαλύτερες, εμπορευματοποιημένες αγορές μετάλλων είναι πιθανώς πιο κατάλληλες για εμάς, επειδή το μεγαλύτερο μέρος αυτού που κάνουμε είναι κινήσεις εμπορευμάτων μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol Russell Hardy σε συνέντευξή του στο περιθώριο ενός συνεδρίου νωρίτερα αυτό το μήνα. «Έτσι, το λίθιο, το κοβάλτιο ή άλλα μέταλλα μπαταριών δεν έχει πραγματικά περάσει από τη διαδικασία σκέψης μας».

Η Mercuria έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες για την πρόσληψη του Κώστα Μπίντα – πρώην συν-επικεφαλής των μετάλλων της Trafigura και διαβόητου ταύρου του χαλκού – για την κατασκευή μεγάλης κλίμακας επιχείρησης εμπορίας βασικών μετάλλων.

Η ικανότητα των εμπόρων ενέργειας να αναπτύσσουν τεράστια κεφάλαια θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές μετάλλων. Η Vitol, η Trafigura, η Mercuria και η Gunvor πραγματοποίησαν συνδυασμένα κέρδη άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια και επενδύουν ήδη σε φυσικά περιουσιακά στοιχεία.

Στα μέταλλα, είναι επίσης σύνηθες για τους εμπόρους να συνάπτουν συμφωνίες προπληρωμής με εταιρείες εξόρυξης και τήξης για μελλοντική παραγωγή.

Η Mercuria, η οποία έχει ήδη μια επιχείρηση σποράς ορυχείων, διεξήγαγε πρόσφατα συνομιλίες με την Vedanta Resources για τη χρηματοδότηση της επανεκκίνησης των μεταλλείων χαλκού Konkola στη Ζάμπια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η Vedanta δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό, ενώ η Mercuria αρνήθηκε να σχολιάσει.

Λάθη του παρελθόντος

Παρόλα αυτά, η Mercuria, η Vitol και η Gunvor επιστρέφουν στα μέταλλα μετά από προηγούμενα ατυχήματα που συνέβαλαν στο να κλείσουν τα βιβλία συναλλαγών τους.

Η Vitol είχε υπάρξει ενεργός παίκτης, ιδίως στην αγορά μετάλλων με διόδια στην πρώην Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετία του 1990, και κατείχε επενδύσεις σε εργοστάσιο ψευδαργύρου και σε κατασκευαστή προϊόντων αλουμινίου στη Ρωσία.

Αλλά η μονάδα της Euromin ανέφερε «σημαντικές ζημίες» το 1995, όπως δείχνουν τα αρχεία της εταιρείας, λόγω της «πολιτικής αστάθειας» και της παραλαβής «σημαντικής ποσότητας φύλλων αλουμινίου υποβαθμισμένων και κακού χειρισμού των αποθεμάτων». Παρόλα αυτά, μετά από αναδιάρθρωση η εταιρεία συνέχισε το εμπόριο αλουμίνας μέχρι το 2019.

Η Mercuria είχε μια σειρά από υψηλού προφίλ δυσκολίες στο χαρτοφυλάκιό της για τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης της το 2014 σε μια διαβόητη απάτη που αφορούσε την πολλαπλή ενεχυρίαση αποδείξεων αποθήκης στο λιμάνι Qingdao της Κίνας. Αργότερα μήνυσε έναν Τούρκο προμηθευτή επειδή παρέδωσε βαμμένες πέτρες αντί για χαλκό αξίας 36 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ένα ανοδικό στοίχημα στα συμπυκνώματα ψευδαργύρου αντιμετωπίστηκε από μια πλημμύρα υλικού από νέα ορυχεία.

Η Gunvor έκλεισε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο βασικών μετάλλων – με επίκεντρο κυρίως τον χαλκό – το 2016 μετά από μια ζημία που συνδέθηκε με την αφερεγγυότητα της Ushdev International Ltd. του Prateek Gupta. Ένα εσωτερικό υπόμνημα που περιήλθε τότε στην κατοχή του Bloomberg ανέφερε «παράγοντες κινδύνου, όπως η τιμολόγηση και η συμπεριφορά των αντισυμβαλλομένων» πίσω από την απόφαση να κλείσει το γραφείο συναλλαγών μετάλλων.

Φέτος, οι αγορές μετάλλων παρείχαν ευκαιρίες διαπραγμάτευσης για πολλούς στον τομέα: τα περιφερειακά ασφάλιστρα για το αλουμίνιο αυξάνονται στην Ευρώπη, ενώ οι χρεώσεις επεξεργασίας συμπυκνώματος χαλκού έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Οι νέες κυρώσεις στα ρωσικά μέταλλα έχουν επίσης αυξήσει τη μεταβλητότητα, καθώς οι έμποροι προσπαθούν να παίξουν με τους νέους κανόνες αποθήκευσης του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου.

«Βλέπουμε μια συναρπαστική δεκαετία να προχωρά σε αυτές τις αγορές», δήλωσε ο Hardy της Vitol στο συνέδριο.

[ΠΗΓΗ: https://www.energygame.gr/, 24/4/2024]

ΤΙ ΠΕΡΙΕΙΧΕ Η ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΠΟΥ ΣΚΕΠΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΠΟ ΑΡΓΙΛΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΤΑΝΙΟ

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης

Αργίλιο, πυρίτιο, ασβέστιο, σίδηρο και τιτάνιο περιείχε η αφρικανική σκόνη, που σκεπάζει την Ελλάδα εδώ και μέρες, με το φαινόμενο να κορυφώνεται την Τρίτη, βάφοντας κόκκινο τον ουρανό της Αττικής αλλά και της Καλαμάτας.

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση στα social media, συνέλεξε και ανέλυσε με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης, που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες.

Οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10 μm σε μέγεθος, ενώ η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti).

Η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη, η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγω των ανέμων και του μικρού μεγέθους της.

Στις φωτογραφίες παρουσιάζονται τα πρώτα αποτελέσματα από την ποιοτική ανάλυση της αφρικανικής σκόνης.

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

  • άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα,
  • καρδιοπαθείς,
  • παιδιά, καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Συστάσεις στον γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

[ΠΗΓΗ: https://www.kontranews.gr/, 24/4/2024]

ΈΩΣ 64% ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Φθηνότερο από 42 έως 64% ήταν το φυσικό αέριο κατά τη χειμερινή περίοδο 2023-2024, σε σχέση με τις ανταγωνιστικές πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Τρίτη (23/04), ο Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, Γιάννης Μητρόπουλος.

Συγκεκριμένα για νοικοκυριά με κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου η εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 45,5%, για νοικοκυριά με αυτονομία 49 %, για ένα εστιατόριο (σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια) το ποσοστό έφθασε σε 64 % και για ένα φούρνο (σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης) 42 %.

Σωρευτικά κατά τη δεκαετία 2014-2024 μια πολυκατοικία που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο πλήρωσε για θέρμανση 18.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το πετρέλαιο και ένα διαμέρισμα με αυτονομία εξοικονόμηση 3.500 ευρώ.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 2023 ο Γ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι η εταιρεία ήλθε πρώτη στις επιλογές των καταναλωτών. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ και των Διαχειριστών Δικτύων Αερίου κατάφερε να αυξήσει την πελατειακή βάση κατά 34.722 συνδέσεις συνολικά σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, ξεπερνώντας τον ανταγωνισμό.

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, για το σύνολο της χρήσης του 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 584 εκατ. ευρώ, ενώ ανακοινώθηκαν καθαρά κέρδη 32 εκατ. ευρώ

«Για ακόμα μια χρονιά αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας στο αξιακό τρίπτυχο: Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Σεβασμός στις ανάγκες του καταναλωτή. Από το 2017, χάρις την εμπιστοσύνη των πελατών καταγράφουμε διαρκώς θετικό πρόσημο τόσο στην ανάπτυξή μας τριπλασιάζοντας την πελατειακή μας βάση όσο και στα οικονομικά μας αποτελέσματα, προσφέροντας σημαντική αξία στη Μέτοχό μας.

Συνεχίζουμε να είμαστε πιστοί στο όραμά μας για να κάνουμε κάθε επαφή των πελατών μας μια μοναδική εμπειρία, προσφέροντας ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προϊόντα και καινοτόμες υπηρεσίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους», ανέφερε ο Γ. Μητρόπουλος.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 23/4/2024]

ΈΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΣΤΕΡΕΙ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας εμποδίζουν την αύξηση παραγωγικών επενδύσεων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ώστε να κλείσει το ακόμη υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πάγιες διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας. Η έκθεση παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα στο δημοσιονομικό πεδίο και ειδικότερα της επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, τη μείωση του χρέους και την προώθηση βασικών μεταρρυθμίσεων.

Τονίζει ωστόσο ότι ακόμη η Ελλάδα πάσχει σοβαρά από χαμηλή παραγωγικότητα και διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, κυρίως λόγω της μεγάλης υποχώρησης των επενδύσεων κατά τα χρόνια της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων από το 34% του ΑΕΠ το 2008 έφτασαν στο 13,4% του ΑΕΠ το 2019 και στο 15% του ΑΕΠ το 2022, παραμένοντας όμως περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο. Ένας πολύ βασικός ανασταλτικός παράγοντας νέων επενδύσεων παραμένει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης δανείστηκαν υπερβολικά για να επιβιώσουν, έχοντας σήμερα ένα από τους υψηλότερους δείκτες δανεισμού ως ποσοστό των κερδών τους.

Τονίζεται, παρ’ όλα αυτά, ότι τα χαμηλότοκα δάνεια ύψους 17,3 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνουν ανάσα στις χορηγήσεις προς τις ελληνικές επιχειρήσεις

Τα βασικά προβλήματα

Οι χαμηλές παραγωγικές επενδύσεις στην οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση οφείλονται κατ’ αρχάς στη διάρθρωση της ελληνικής αγορά, η οποία χαρακτηρίζεται από την επικράτηση του τομέα των υπηρεσιών χαμηλής τεχνολογίας, η οποία είναι συνήθως εντάσεως εργασίας, γεγονός που συνεπάγεται χαμηλότερες επενδυτικές ανάγκες.

Επιπλέον, ο εταιρικός τομέας κυριαρχείται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες φτάνουν το 85% του συνόλου. Οι επιχειρήσεις αυτές, τείνουν να αποστρέφονται τον κίνδυνο και κατά συνέπεια είναι πιο απρόθυμες να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους.

Από την πλευρά των τραπεζών, παρά τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το υπόλοιπο των κόκκινων δανείων, που έφτασαν στο 5,9% στο τέλος του 2023 παραμένει υψηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο της ΕΕ, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν ξεπερνούν το 1,8% του συνόλου. Επίσης, η εκκαθάριση του υπολοίπου των κόκκινων δανείων γίνεται ακόμη με χαμηλούς ρυθμούς, επιδρώντας αρνητικά στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης.

Τονίζεται ακόμη ότι, και σήμερα, μεγάλος αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων είναι φορτωμένα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία τις θέτουν εκτός των επιλογών των τραπεζών για νέο δανεισμό.

Μάλιστα, από τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σχετικά με την πρόσβαση των εταιριών σε τραπεζικό δανεισμό, αποδεικνύεται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες είναι 25% περισσότερες σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι χαμηλές αποταμιεύσεις και η “σκιώδης” οικονομία

Ακόμη ένας παράγοντας που κρατά τις επιχειρηματικές επενδύσεις σε χαμηλά επίπεδα, είναι και τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης του ιδιωτικού τομέα. Όπως τονίζεται, οι καθαρές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ήταν κατά μέσο όρο -2,7% του ΑΕΠ την περίοδο 2017-2022, πολύ κάτω από τους μέσους δείκτες που καταγράφηκαν στη ζώνη του ευρώ (3,6%) και στην ΕΕ (2,9%) την ίδια περίοδο.

Τονίζεται, ωστόσο, ότι τα στοιχεία αποταμιεύσεων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ενδέχεται να μην είναι ακριβή, αφού λόγω του μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων, κάποιοι αυτοαπασχολούμενοι μπορεί να αναφέρουν τις προσωπικές τους αποταμιεύσεις ως αποταμιεύσεις της επιχείρησης τους. Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο η εικόνα των αποταμιεύσεων είναι ασαφής, είναι και το μεγάλο μέγεθος της “σκιώδους οικονομίας”, που υπολογίζεται στο 20,9% του ΑΕΠ από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η επίδραση του “μαύρου” χρήματος φαίνεται και από το γεγονός ότι, ενώ οι αποταμιεύσεις βρίσκονται χαμηλά, καταγράφονται υψηλοί ρυθμοί αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 24/4/2024]

MYTILINEOS: ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΒΩΞΙΤΗ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΓΑΛΛΙΟ

Τις προθέσεις της Mytilineos Energy & Metals να προχωρήσει στην παραγωγή γαλλίου επιβεβαίωσε ο CEO της εταιρείας και πρόεδρος της Eurometaux, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στην εκδήλωση Raw Materials 2030: A rallying call for European resilience – 18/04/2024 – Autoworld. Κατά τη διάρκεια συζήτησης ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση ενώ για μια ακόμη φορά έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου στην Ευρώπη για το ζήτημα των κρίσιμων πρώτων υλών.

«Υπάρχουν προβλήματα κι εμείς είμαστε αυτοί που ψάχνουν λύσεις στα προβλήματα και επενδύουμε και προσλαμβάνουμε χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη, κι είμαστε εδώ να κάνουμε τη δουλειά αλλά χρειαζόμαστε στήριξη. Η CRM (Κανονισμός για τις κρίσιμες πρώτες ύλες) είναι σημαντική αλλά κενή περιεχομένου» είπε και έφερε ως παράδειγμα τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της εταιρείας του.

«Εμείς έχουμε υποβάλλει ήδη αίτημα στο Ταμείο Καινοτομίας για ένα νέο έργο ύψους 350 εκατ. ευρώ και το οποίο περιλαμβάνει τρεις κρίσιμες πρώτες ύλες, βωξίτη, αλουμίνιο και γάλλιο και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, τεχνικά μπορούμε να το κάνουμε, οικονομικά μπορούμε να το υποστηρίξουμε αλλά χρειαζόμαστε την ΕΕ στο πλευρό μας» δήλωσε. Κληθείς να απαντήσει για την εξαγορά της Imeris Βωξίτης αλλά και την επένδυση στη Γκάνα, εξήγησε πως οι κινήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα μιας παγκοσμιοποίησης που αλλάζει μορφή ταχύτατα.

«Βλέπουμε, για παράδειγμα την Κίνα, που κάνει σχεδόν αδύνατο για άλλους να αγοράσουν σπάνιες γαίες όπως το γάλλιο. Βλέπουμε πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα. Τι σημαίνουν όλα αυτά; είναι μια καινούρια εποχή παγκοσμιοποίησης. Δεν μπορείς να την σταματήσεις. Χρειαζόμαστε τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Άρα τι κάνουμε; αγοράζουμε ότι διαθέσιμο ορυχείο βωξίτη υπάρχει στην Ευρώπη, τα οποία βρίσκονται κυρίως στην Ελλάδα, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη αλλά και πάλι δεν φτάνει και πάμε στη Γκάνα» υπογράμμισε.

Τέλος, παρέθεσε το παράδειγμα της Κίνας, η οποία στις αρχές του αιώνα παρήγαγε το 6% του παγκόσμιου αλουμίνιου και τώρα παράγει το 65%, χωρίς να έχει μεγάλα αποθέματα βωξίτη, αλλά αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες από τη Γουινέα. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε στην Ευρώπη, όσο αυτόνομοι όσο γίνεται στις κρίσιμες πρώτες ύλες. Και αυτό δεν είναι μόνο επιχειρηματικό πρόβλημα, είναι πολιτικό» κατέληξε.

[ΠΗΓΗ: https://industry-news.gr/, της Φαίδρας Μπράττου, 22/4/2024]